POVINNOST POUŽÍVÁNÍ PODLOŽKY NA OBORNÍKU již v tomto roce.

28.05.2020 16:19

UPOZORNĚNÍ:

Na revíru 471 122 Sázava Moravská 1A - rybník Oborník - je rybář povinen mít při lovu podložku a použít ji pro šetrné zacházení s ulovenou rybou.

 

Na podnět našich členů, všímajících si problematické manipulace lovících s nejen trofejními kapry nad 70cm, kteří musí být šetrně vráceni zpět do vody, jsme se zabývali na úrovni výboru MO a výboru ÚS Ostrava úpravou místních podmínek lovu na revíru 471 122 Sázava Moravská 1A povinností používání podložky pro šetrné vyháčkování ryb.

Shodli jsme se jednomyslně na tom, že nejen trofejní, ale také všechny ryby hájené a ryby nedosahující lovné míry nebo všechny ryby, které vracíme zpět do revíru si zaslouží co nejšetrnější zacházení. Povinnost používání podložky na rybníku Oborník schválil i VÚS Ostrava a vyjde v platnost vyvěšením cedulí na přístupových cestách k Oborníku.

Prozatím bude platit na tomto revíru, který zatraktivňujeme vysazováním kaprů nad 70cm, ale máme zájem na tom, aby se používání podložek stalo do budoucna pravidlem na všech našich revírech.

Konkrétní podoba a velikost podložky zatím není stanovena, ale na trhu s rybářskými potřebami je již výběr dostatečný. Za podložku považujeme prozatím například i dostatečně velký kus pevné plastové fólie nebo poplastované látky, kterou je před položením úlovku nutno navlhčit. Takže rozum do hrsti, aby nemusela rybářská stráž řešit, že např. svačinový sáček pod 70cm kaprem není dostatečná ochrana ryby před drsným štěrkem, nebo betonovou dlažbou.  

Výbor MO ČRS,z.s. Zábřeh.

 

 

Z vašich dotazů:

Dobrý den.

 
Chodím na Oborník chytat na lehko se splávkem bílou rybu příp. líny. Nosím toho co nejméně. Kapra jsem letos ještě při žádné z pěti docházek nechytl. Bude se i na mě vztahovat povinnost tahat s sebou zbytečnou podložku?
 
Díky za odpověď.

M. R.

 

Dobrý den M.R.,
​​​​​​​
Nikdo Vám nevezme povolenku za to že nebudete mít u sebe 120 x 80cm velkou kaprařskou vanu, ale každou manipulaci při vyháčkování a měření ryby na břehu (neplatí když rybu vypnete ještě ve vodě) by měla být pro rybu co nejšetrnější a je potřeba, aby si to uvědomili i rybáři neuvědomělí. 

Takže podložka, ač jen jako dostatečně velký čtverec pevné látky nebo folie, určitě není zbytečná, ale může správně navlhčená prodloužit život mnoha navráceným rybám tím že je ochrání před kontaktem se suchým nebo kamenitým povrchem, který způsobuje rybám při jejich únikovém reflexu vážná povrchová zranění. 

Pokud však lovím na položenou kapry, je třeba počítat i s úlovkem kapra trofejního a velikost podběráku a podložky by tomu měla odpovídat.

K tomuto opatření jsme přistoupili na Oborníku z toho důvodu, že ulovení velkých kaprů nejen rybáři specializujícími se na jejich lov je zde čím dál častější ( i z důvodu dosazování větších kaprů v minulém období) a častější je tak také i problémová a nešetrná manipulace s nimi. Cena nejen těchto trofejních ale vlastně všech živých ryb není dost dobře vyčíslitelná a proto bychom jsme se měli k nim chovat co nejšetrněji dle možností nejen na tomto revíru.

S pozdravem výbor ČRS,z.s. MO Zábřeh.